به گزارش یزدفردا: مردم حین جستجو در نقشههای گوگل چیزهایی عجیب و غریبی کشف کردهاند، از پاسخ برخی پروندهها که چند دهه باز مانده بودند گرفته تا محل برخورد شهابسنگها. در جدیدترین مورد، غارنوردی که در حال جستجوی غارها و کارستهای حومه جنوب استرالیا بود، یک علامت غیرعادی را در ۲۰ کیلومتری شمال راهآهن ترانس-استرالیا و ۹۰ کیلومتری شرق-شمال-شرق یک شهرک قدیمی راه آهن به نام فارِست شناسایی کرد. این علامت بسیار بزرگ حدود ۱۱ کیلومتر طول و بین ۱۶۰ تا ۲۵۰ متر عرض دارد.
ماتژ لیپار، کمکپژوهشگر در دانشکده زمین و علوم سیارهای در دانشگاه کرتین، با بررسی این علامت، به تصاویر ماهوارهای قدیمیتر گوگل رجوع کرد و متوجه شد این علامت نخستین بار بین ۱۶ و ۱۸ نوامبر ۲۰۲۲ ظاهر شده است.
لیپار توضیح داده: «الگوهای دایرهای آبی کنار این علامت ظاهر شدهاند که نشاندهندهی حوضچههای آب باران هستند. پس از بررسی دقیقتر، متوجه شدیم این اثر توسط گردباد شدیدی ایجاد شده که هیچ کس از وقوع آن خبردار نشده است».
این تیم از نزدیک از منطقه بازدید کردند و سایر دادههای آب و هوایی تاریخی آن زمان را بررسی کردند.
لیپار میگوید: «الگوهای آب و هوایی این دوره شامل عبور یک جبهه سرد قوی از غرب به شرق همراه با رطوبت استوایی میشده که محیطی مساعد برای آب و هوای شدید ایجاد کرده است. تصاویر ابری پوشش شدید ابری را در منطقه در ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲ نشان دادند و ایستگاههای هواشناسی اطراف، بارش قابلتوجهی را ثبت کردند که با تشکیل علامت مشاهدهشده مرتبط است.»
گردبادها قبلاً بارها در استرالیا گزارش شده بودند و در هر قارهای جز قطب جنوب دیده شدهاند. نظارت بر آنها با توجه به قابلیتهای مخرّبشان اهمیت دارد. اگرچه هیچ سکونتگاه انسانی یا ملکی در این نزدیکی وجود نداشت، به نظر میرسد در نوامبر ۲۰۲۲ یک مکان نسبتاً بزرگ را از دست دادیم. تیم با نگاه به الگوها و علائم آب و هوایی، توانست قدرت این گردباد را تخمین بزند.
«ویژگیهای این علامت یا اثر، از جمله علائم قوسی آن که نشاندهنده فعالیت گردابهای مکنده است و تجزیه و تحلیل الگوهای آب و هوایی مرتبط، نشان میدهد یک گردباد در جهت شرق حرکت کرده و در جهت عقربههای ساعت چرخیده و قدرت تخمینی آن از طبقه F۲ یا حتی F۳ در مقیاس فوجیتا و سرعت باد احتمالاً بیش از ۲۰۰ کیلومتر در ساعت بوده و بین ۷ تا ۱۳ دقیقه طول کشیده است. »
علائم قوسی به تیم در یافتن عامل این طرحها که یک گردباد بود کمک کرد
این تیم باور دارد با توجه به فقدان شاهدان عینی گردبادهای احتمالی در این منطقه و فقدان زیرساختها و اموالی که بتواند دانشمندان را در مورد پدیدههای آبوهوایی و در نهایت آسیب دیدن توسط آنها آگاه کنند، این کشف بسیار مهم است.
تنها سه گردباد در دشت نولاربور ثبت شده است، اما به دلیل دورافتادگی منطقه، ممکن است گردبادهای بیشتری اتفاق بیفتند و کسی از آنها باخبر نشود. این تیم پیشنهاد استفاده بیشتر از تصویربرداری ماهوارهای را داده که میتواند به مطالعه گردبادها در مناطق دورافتاده مشابه کمک کند و شاید حتی استفاده از یادگیری ماشینی که بتواند به شناسایی سایر گردبادهایی که ممکن است از دست داده باشیم کمک کند.
لیپار در پایان افزود: «درک بهتر گردبادها در چنین مناطقی میتواند قابلیتهای پیشبینی را بهتر کند و به انتشار بهموقع هشدارها و در نهایت به آمادگی بهتر و استراتژیهای کاهش خطر کمک کند.»
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025